“Bilmek” işte bütün mesele bu!

bingol mountains cinemagraph gif | WiffleGif

Bütün insanlar doğaları gereği bilmek isterler. Düşünebilen her insanın bir aklı vardır ve ne için yaratıldıysa o yönde kullanmasını bilmek gerekir. Nasıl düşüneceğini bilmek, sadece ne düşüneceğini bilenlerin çok daha ötesinde olup ilerlemeni sağlayacaktır. Allah’ın izniyle..

“Merhaba” ne demek? 

Bolluk, rahatlık, huzur ve âfiyet temennisi içeren bir selâmlama sözü.

Sözlükte; genişlik, bolluk anlamına gelen ruhb kökünden masdar olup mecazi olarak “rahatlık, ferahlık, huzur” mânasında da kullanılmaktadır. Ayrıca, “Allah sana bolluk ve rahatlık, huzur ve âfiyet versin” mânasında dua olarak da kullanıldığı belirtilmektedir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “rḥb” md.; Lisânü’l-ʿArab, “rḥb” md.). 

“Merhaba” sözü, Kur’ân-ı Kerîm’de Sâd sûresinin 59 ve 60. âyetlerinde inkârcı ve saptırıcı önderlerle(ki bu insanlar sanatçılar, yazarlar, oyuncular, tasarımcılar gibi insanlar da dahildir), onların peşinden giden kitlelerin/insanların ahiretteki yargılanmaları sırasında aralarında geçecek çekişmeler ve karşılıklı suçlamalar anlatılırken geçmekte, burada önderlerin kendilerine tâbi olanlar aleyhinde “lâ-merhaben bihim/rahat-huzur yüzü görmesinler” diyerek beddua edecekleri, yönetilenlerin(izinden/peşinden gidenlerin) ise kendilerini bu duruma düşürenlerin önderleri olduğunu söyleyerek onlara aynı beddua ile karşılık verecekleri bildirilmektedir.

Sad suresi 59.ayetin okunuşu şu şekilde;

Haza fevcun muktehımun meakum, la merhaben bihim, innehum salun nar.

(Allah’ın emir ve yasaklarına itaat etmeyip bir çok insanı da peşinden sürükleyenler); “İşte şunlar da(saptırıp yönlendirdikleriniz) sizinle beraber cehenneme girecek olanlardır” (denince), (O peşinden sürükleyenler); “Rahat yüzü görmesin onlar! Onlar ateşe gireceklerdir” (derler). ﴾Sad suresi, 59.ayet﴿ 

Sad suresi 60.ayetin okunuşu şu şekilde;

Kalu bel entum, la merhaben bikum, entum kaddemtumuhu lena, febi’sel karar.

(Haram ve günah yönünde ilerleyenlerin izinden/peşinden gidenler) Diğerleri; “Hayır, asıl rahat yüzü görmemesi gereken sizlersiniz, bizi bu duruma siz sürüklediniz. Ne kötü bir yer burası!” derler. ﴾Sad suresi, 60.ayet﴿

Bu âyetlerde “merhaba” tabirinin geçtiği ifadeler tefsirlerde “Cehennemde yerleri dar olsun, rahat yüzü görmesinler, rezil rüsvâ olsunlar” diye açıklanmaktadır (meselâ bk. Taberî, XXIII, 179-180; Şevkânî, IV, 506; M. Tâhir b. Âşûr, XXIII, 287-290).

Günü geldiğinde yalnızca Allah’ın hoşnud olması için yaptığımız ve Allah’a sunacağımız salih amellerimiz olsun. Allah’a sadıklarla birlikte olmak da salih bir ameldir.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Ammâr b. Yâsir’i radıyallahu anh; “Merhaba, iyi olan ve iyiliğiyle tanınan kişi” diyerek selâmlamış (Müsned, I, 126, 130), peygamber olmadan önceki dönemde kendisiyle ticaret ortaklığı yapan Sâib b. Ebü’s-Sâib’e de, “Merhaba kardeşim ve ortağım, dürüstlükten sapmayan, eğilip bükülmeyen kişi” şeklinde iltifatta bulunmuştur (Müsned, III, 425; İbn Mâce, “Ticârât”, 63).

Sâlih kişiler vefat ettiğinde mânevî âleme yükseltilen ruhlarının; “Merhaba, güzel ve temiz bedenden gelen güzel ve temiz ruh! Övülmüş olarak gir; müjdeler olsun sana!” sözleriyle karşılanacağı, kötülerin ruhları bedenlerinden ayrıldığında onlara da; “Çık git buradan ey kirli bedenden gelen kirli ruh! Sana merhaba yok” (rahat yüzü görmeyeceksin) denileceği bildirilir (Müsned, II, 364; VI, 140; İbn Mâce, “Zühd”, 31).

Özellikle mi‘rac olayını ayrıntılarıyla anlatan hadiste, Resûlullah’ın sallallahu aleyhi ve sellem Cebrâil ile birlikte dünya semasından başlamak üzere yedi kat semanın her birine ulaştığında merhaba sözüyle karşılandığı; birinci semadaki Âdem aleyhisselam, ikinci semadaki Îsâ ve Yahyâ aleyhimusselam ile diğer sema katlarındaki Yûsuf, İdrîs, Hârûn, Mûsâ ve İbrâhim peygamberlerin aleyhimusselam kendisini; “Bir kardeş ve peygamber olarak merhaba sana!” sözüyle selâmladıkları bildirilmektedir (Buhârî, “Bedʾü’l-ḫalḳ”, 6; Nesâî, “Ṣalât”, 1).

Merhaba size..

Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi

Yorum bırakın