“Bu meleklerin vücutlarının yarısı ateşten, yarısı kardan yaratılmıştır.” Erzurumlu İbrahim Hakkı rahmetullahi aleyh

How-Vast-Is-the-Universe-How-Far-It-Reaches-700x325

Cenab-ı Allah, arş-ı azamı yeşil cevherden yaratmıştır ki onun nur ve azametini vasıflandırmak imkansızdır. Arş’ın çevresi kırmızı yakuttandır ki bütün yaratıkların sıfat ve suretleri onda nakşolunmuştur.

Nasıl ki yeryüzünde insanların kıblesi Kabe’dir, göklerin üstünde meleklerin kıblesi de Aziz ve Celil olan Allah’ın arş’ıdır.

Arş-ı Azam’ın 70 bin dili vardır ki, her dili başka bir lügat ile Allah’ı tesbih eder.

Arş-ı Azam’ın 4 direği vardır ki bunlar yerin dibine kadar inerler.

Arş-ı Azam, su üzerinde, su ise hava üzerinde iken Cenab-ı Allah, 4 büyük melek yarattı. Bu meleklere Hamele-i arş denir yani Arş’ı taşıyanlar. Bu 4 melekten her birinin 4 yüzü vardır ; bir yüzleri insan, bir yüzleri arslan, bir yüzleri öküz, bir yüzleri kartal suretinde tasvir edilmiştir. Bu yüzlerin her biri, yeryüzünde kendine benzeyen yaratılanlar için Allah’tan rızık istemektedirler.

great-lion-wallpapers-for-desktop-10

63474350-eagle-wallpapers

Hamele-i Arş melekleri daima ayaktadırlar ve arş’ı boyunları üzerinde taşırlar ve onlar, büyüklükte eşi benzeri olmayan Allah’ın katında bütün meleklerden daha faziletlidirler.

Bunlardan biri de İsrafil’dir aleyhisselam, arş’ın bir direği onun boynu üzerinde kuvvetli ve muhkem(sağlam) durur ve diğer 3 melekten Allah’ın katında daha değerlidir. Çünkü kıyamet günü sur’un üfleyicisi ve onun taşıyıcısı İsrafil’dir aleyhisselam. Sur’a üfürmek için Levh-i Mahfuz’dan gelecek emri, kıyamete kadar beklemekte ve Cenab-ı Allah’ın Cebrail, Mikail ve Azrail’e aleyhimusselam verdiği emirleri kendilerine bildirmektedirler.

Hamele-i Arş meleklerinin her birinin 4 kanadı vardır. Bu kanatlar 4 yana yayılmıştır. Bu meleklerin vücudunun yarısı ateşten, yarısı kardan yaratılmıştır. Buna rağmen biri diğerini söndürmez.

O kadar büyüktürler ki, kulaklarıyla boyunlarının arası, bir kuşun 700 yıllık uçuş mesafesidir.

 

Kaynak : Marifetname/ Erzurumlu İbrahim Hakkı (Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi onun üzerine olsun)

 

Yorum bırakın