Hile, bir insanın karşısındakini veya bir kurumu “kasıtlı olarak” yanıltması ve aldatmasıdır. İlk hile yapan ise şeytandır. Hile yapan her insan şeytanın grubundadır.

Intelligent extraverts are more likely to deceive | Science in Poland

Hile ile iş yapan üzüntü veya sıkıntı ile can verir. Şüphesiz hile yapan insan, şeytanın sonunda gideceği yer neresi ise o da aynı yere gidecektir. 

Peki neden?

Çünkü Fahr-i Kainat Peygamberi Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, hile yapanın kendi ümmetinden olmadığını bildirmiştir. (bknz. Buhârî, “Îmân”, 164; Tirmizî, “Büyûʿ”, 72; Ebû Dâvûd, “Büyûʿ”, 50)

Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem ümmetinden olmayan cehennem ehlindendir. (bknz. Buhârî, “Büyûʿ”, 60)

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir malın-mülkün durumunu (hileye başvurarak)herhangi bir yönüyle gizleyen kişinin daima Allah’ın gazabı ve meleklerin lâneti altında bulunduğunu (İbn Mâce, “Ticârât”, 45), bu tutumun her türlü kazancın bereketini gidereceğini (Buhârî, “Büyûʿ”, 19, 23, 44, 46; Müslim, “Büyûʿ”, 47) ifade etmiştir.

İslam daima ve özellikle bu tür hususlarda açıklık, dürüstlük ve güven vermeyi emretmektedir.

“Yalandan çarpıtmadan daha ayıp, daha ahlâk dışı bir şey düşünemiyorum” demiştir Turgut Özakman

Amaçlarına ulaşmak ve istediklerini almak(yapmak/elde etmek) için insanları veya kurumları yanıltan, kandıran, sahtekarlık yapan ve aldatan, bunun yolunu/yöntemini gösteren insanlar hilekardırlar.

Öğrenci veya memur değilken toplu taşıma aracına indirimli kart ile binmek de hiledir.

Allah’a karşı gelmekten sakınanlar hile yapmazlar. Allah’a karşı gelmekten sakınmayanlar hile yaparlar.

Her şeyi gören ve her şeyden haberdar olan Allah Azze ve Celle ayetlerinde hilenin bir suç olduğunu ve hilenin karşısında durduğunu açık bir şekilde beyan etmiştir.

Hile yapan ve buna ortak olan insanlar Allah’ı bizzat karşılarına almışlardır.

Çünkü Allah onların işlediklerini(yaptıklarını) kuşatmıştır. ﴾Al-i İmran suresi, 120.ayet﴿

Hile yaptılar, Allah da onları cezalandırdı ve Allah, hile yapanların cezasını en iyi verendir. ﴾Al-i İmran suresi, 54.ayet﴿

3 kişi vardır ki; Allah onları sever, yine 3 kişi vardır ki Allah onları sevmez ve onlara buğzeder(kin duyar/nefret eder), o sevmedikleri arasında hilekarlar vardır(Ebu Zerr’den radıyallahu anh rivayetle)

Halbuki onlar hilekârlığı ancak kendilerine yaparlar. Ama farkında olmuyorlar. ﴾En’am suresi, 123.ayet﴿

Çünkü kişi yaptıklarının esiridir gün gelir, eden karşılığını bulur! 

Suç işleyenlere Allah katından bir aşağılık ve yapmakta oldukları hilekârlık sebebiyle çetin bir azap erişecektir. ﴾En’am suresi, 124.ayet﴿

..hileli bir düzen kurmak (bir entrika çevirmek) onlar için (bir alışkanlık ve kötü bir edinim)dir. De ki: “(Sizin yaptığınız hilelere)Düzen kurmada (karşılık vermede) Allah daha hızlıdır. Şüphesiz, Bizim elçilerimiz, sizin geliştirmekte olduğunuz (hileli)düzenleri yazmaktadırlar.” ﴾Yunus suresi, 21.ayet﴿

Allahü Teala bir ayetinde öyle bir cümle indirmiştir ki “Herkesin (kendi aleyhine veya lehine)kazandığını görüp gözeten Allah(‘a baş mı kaldırılır?) inkâr edilir mi?”

Hayır! inkâr(baş kaldıranlara) edenlere (yaptıkları)hileleri güzel gösterildi ve onlar doğru yoldan saptırıldılar. Allah kimi saptırırsa artık onu doğru yola iletecek yoktur. ﴾Ra’d suresi, 33.ayet﴿

..Allah katında onlara(hile yapanlara) hazırlanmış (kötü bir karşılık) vardır. ﴾İbrahim suresi, 46.ayet﴿

Onlardan öncekiler de hile yapmışlardı ama azap kendilerine fark edemedikleri yerden geldi. ﴾Nahl suresi, 26.ayet﴿

Her hile yapan insan aslında kendi kuyusunu kazmakta ve kendisi için tuzak hazırlamaktadır. Bindiği dalı kesmektedir. İçinde hırsı yeterince büyümüş olan insan pek çok konularda hile de yapabilir. 

Onlar hileli bir düzenek(kendilerinin menfaatine) kurdular. Farkında değillerken Allah da(hile yapanlara) bir (düzenek)tuzak kurdu. ﴾Neml suresi, 50.ayet﴿

Hilelerin yalnız sahiplerine zarar vereceği, Allah’ın bunları tesirsiz hale getireceği ve sahiplerini cezalandıracağı bildirilmiştir. 

Sinsi sinsi hile tasarlayanlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzakları altüst olur. ﴾Fatır suresi, 10.ayet﴿

2376. Hadis – Ka’b b. Mâlik el Ensarî’den radıyallahu anh rivâyete göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir koyun sürüsü üzerine salıverilen iki aç kurdun o sürüye zararı, kişinin mal ve makam hırsının dinine verdiği zarardan daha fazla değildir.” (Dârimî, Rıkak: 21)

En büyük musibet, insanın imanına gelen musibettir çünkü artık doğru yolda olmayıp Allah’ın hoşnud olmadığı hallerde ve her an gazabını celb edecek durumundadır.

Eğer bir fikir bir insanın hoşuna gitmiyorsa, o zaman o kişinin o fikir aleyhinde argümanlar bulması hiç de zor olmayacaktır. demiştir Sigmund Freud

Bir çok insan bu düşünce ile hileye başvurmaktadır fakat şunu unuturlar; Allah bu hileyi o insanın aleyhine çevirmektedir. Kötü olan her teşebbüs Allah tarafından karşılık görmektedir. Şüphesiz iman ediyorum.

Kudreti her şeyin üzerinde olan Allah, hile yapan kavimlerden nicelerini denizin altına, nicelerini yerin dibine, nicelerini sayısız felaketlerle helak etmiştir. Bunlardan biri de şüphesiz 17.yüzyılda yaşamış olan Port Royal şehridir. (bknz. Drain The Sunken Pirate City)

Sunken-Pirate-city-of-the-port-royal

Hile yapmanız helak edilmenize zemin hazırlamanız demektir.

Bak onların (hileli düzenlerinin)tuzaklarının sonucu nasıl oldu; Biz onları ve kavimlerini(milletlerini) topyekün helak ettik. ﴾Neml suresi, 51.ayet﴿ 

İşte (hem kendileri aleyhine hem de başkalarına olan)zulümleri yüzünden harabeye dönmüş evleri! Şüphesiz bunda bilen bir kavim(millet) için bir ibret vardır. ﴾Neml suresi, 52.ayet﴿

Ve insan kendi türünün, şahsının mutluluğu için duyularını ve aklını (manevi olarak)kullanmayı ihmâl eder. Bu vasıtaları sapıklık yollarında yürümek için kullanır, şehvetinin ve egoizminin esîri kılar ve kendini felâketlerin uçurumuna götürür. Duygular kaypaklık çıkmazlarına daldıkça, arzular aklı  köleleştirdikçe o da çeşitli hîle yolları bulur. Buna en iyi örnek ise Allahü Teala’nın hilelerinden ötürü siretlerini maymuna çevirdiği yahudilerdir.

Ebu Hüreyre’den radıyallahu anh rivayetle Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

«Siz yahûdîlerin işlediğini işlemeyin. Sonra en küçük bir hîle ile Allah’ın yasaklarını helâl saymaya başlarsınız.»  

Hile yapan vebale girer. Bunun için Allah Teâlâ «Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin» buyurmuştur.

«Size apaçık deliller geldikten sonra yine kayarsanız…» Bunca hüccetler(deliller) gösterildikten sonra, tekrar haktan(gerçek olandan)dönecek olursanız, bilin ki Allah intikamında Azîz’dir(galebe edilemeyendir-yenilmezdir).

Hanbelî mezhebinin meşhûr fıkıh âlimlerinden olan Hasan bin Ali Berbehârî rahmetullahi aleyh buyurmuştur ki;

“Müslümanın din husûsunda nasîhatı gizlemesi yapmaması helâl olmaz(haramdır, gerektiği yerde doğru olanı kim olursa olsun söylemelidir). Kim nasîhati yapmazsa müslümanlara hîle yapmış olur. Müslümanlara hîle yapan dîne(İslam’a) hîle yapmış olur. Dîne hîle yapan da Allahü teâlâ’ya, Resûlullah efendimize ve müminlere ihânet etmiş olur.”

İmam Gazali rahmetullahi aleyh buyurmuştur ki; “Bir kuruş hîle yapan, bir kuruş hak yiyen, cezâsını çekecektir ve hiçbir şeyin yardımı olmayacaktır.”

 

Allahü Teala bizleri hile yapanlardan ve hile yapmaktan muhafaza buyursun. 

Amin.